Iniciar sessió Registrar-se

Actualitat

Segueix el dia a dia del projecte Cowocat Rural

La màgia del coworking al medi rural. Coneixent dos models territorials i una xarxa

28 February 2019

Font: http://www.desenvolupamentrural.cat/noticies/la-magia-del-coworking-al-medi-rural-coneixent-dos-models-territorials-i-una-xarxa

Aquest dilluns, 25 de febrer, una quinzena de gestors d’espais de coworking de la Catalunya Central i futurs dinamitzadors s’han desplaçat a la Ribera d’Ebre i l’Alt Camp per visitar dos espais de coworking de referència. Impulsada pel Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central, amb el suport d’ARCA a través del projecte "BCN Smart Rural", aquesta jornada els ha permès conèixer en primera persona el dia a dia d’aquests espais; des la gestió de les instal·lacions, fins a la dinamització i creació de la comunitat de coworkers.

La visita s'ha iniciat a l’espai “Zona Líquida”, el primer espai de coworking situat en un entorn rural com és Riba-roja d’Ebre, un municipi de tan sols 1.200 habitants. Des de la seva creació, l’any 2013, “Zona Líquida” s’ha convertit en un referent per a altres espais rurals, a la vegada que ha servit també per a donar a conèixer el coworking com a eina per a la creació d’ocupació i activitat econòmica en aquests territoris. 

La benvinguda a “Zona Líquida”, a càrrec de Begoña Garcia, gerent del Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, ha permès als assistents conèixer en detall el projecte “COWOCAT_RURAL” i les seves actuacions.

Seguidament Olga Poblet, dinamitzadora del projecte al territori Leader de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, ha explicat el model de coworking que s’està aplicant en aquestes comarques tot introduint el passat industrial de les mateixes i la necessitat de diversificació econòmica. En la seva intervenció, Poblet ha volgut remarcar la importància d’explicar a les persones joves del municipi el coworking i la prioritat de crear una comunitat per davant d’un espais físic. “Cal conèixer els possibles coworkers que hi ha al territori i estudiar les seves necessitats abans de crear les instal·lacions”. Una anàlisi prèvia que millora l’experiència dels coworkers i fa que les estades als espais, en un inici esporàdiques, s’acabin convertint en estades permanents o més habituals.

A continuació Estel Turbau, coworker i dinamitzadora del projecte “COWOCAT_RURAL” al territori Leader d’ADRINOC, ha explicat el model de coworking que s’està implementat a la província de Girona. Segons Turbau, la peça clau en una comunitat de coworking és el dinamitzador, encarregat d’incentivar les relacions entre els coworkers i fomentar la cooperació, amb l’objectiu de crear nous projectes, associacions i, fins i tot, noves empreses. Segons Turbau, en l’establiment d’aquestes relacions rau la màgia del coworking.

Les dues intervencions han aportat una visió general de com es gestionen els diferents espais de coworking al medi rural, tenint en compte la realitat de cada territori, les comunitats a qui dóna servei i els forts vincles que s’estableixen amb la població del municipi fent que parlem d’un benefici social general.

La jornada s’ha completat a la tarda amb una visita a un espai de gestió privada, “La Magrana”, situat a Valls. En aquest cas, l’espai compta amb una comunitat ja consolidada formada per freelance, emprenedors i empreses de diversos sectors professionals. Una experiència que han aprofitat  els assistents a l’hora de resoldre dubtes sobre la gestió i organització diària de la mà de Laia Benaiges, propietària i dinamitzadora de “La Magrana”.

L’estada a Valls ha servit també per conèixer  la “Xarxa d’Espais de Coworking del Camp (XECC)” a càrrec de Anna Ollé. La XECC, creada l’any 2014, agrupa 4 espais del camp de Tarragona, entre ells “La Magrana” i el “Taller coworking de la Selva del Camp”, amb l’objectiu d’ampliar la comunitat existent al territori i fer difusió  del concepte coworking. En definitiva, i segons Anna Ollé, cofundadora de la XECC, la xarxa vol servir per multiplicar i enfortir els projectes que es desenvolupen als espais de coworking associats, a la vegada que aporta valor i talent al territori.

La valoració de la jornada ha estat molt positiva per part dels assistents, ja que els ha permès conèixer altres espais, fer networking i veure la importància d’establir una Xarxa d’espais per a fer créixer totes les comunitats.

Aquesta és la segona sessió de treball impulsada des del Consorci Leader de la Catalunya Central per a conèixer experiències de bones pràctiques en coworking. S’emmarca en les accions del projecte "COWOCAT_RURAL" i ha rebut el suport del projecte "BCN Smart Rural*". *Projecte cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

Comparteix