16 November 2018
Nota: El text es basa en la notícia publicada a la pàgina web del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre. Vegeu font original:
El Centre d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta participa, juntament amb altres sis Grups d’Acció Local (GAL) de la Unió Europea, en un projecte de cooperació LEADER Transnacional per impulsar els espais de coworking en zones rurals europees: CoLabora. European Cooperation Project on coworking spaces in rural areas.
Representants de sis regions de la Unió, concretament de Letònia, Alemanya, Irlanda, França, Gal·les i Catalunya es van trobar el passat 13 de novembre a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre, a Móra d’Ebre, amb representants del CIS i del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) per signar l’acord i avançar conjuntament en les línies de treball que permetin avançar en la sostenibilitat d’aquest model d’economia rural.
A l’acte hi van participar la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, i el seu homòleg de la Terra Alta, Carles Luz, ambdós al capdavant de la direcció política del CIS, així com el director territorial del DARP a l’Ebre, Ferran Grau. Els representants catalans, acompanyants de la gerent del CIS, Begoña Garcia, s’han trobat amb membres de les altres regions europees implicades en el projecte: el GAL Land in Bloom i el GAL Pieriga Partnership de Letònia; el GAL Leipziger Muldenland d’Alemanya, el GAL Donegal Local Development Company d’Irlanda, el Vale of Glamorgan Council (Gal·les) i el GAL Pays de Guéret (França).
Aquest projecte transnacional està impulsat pel grup francès, a qui una delegació del CIS va visitar a principis d’any per compartir experiències i a partir del qual sorgí aquesta iniciativa transnacional, que vol reactivar l’economia rural europea a partir de les TIC i de comunitats actives que treballin en xarxa, frenant el despoblament i captant o retenint talent en aquests territoris. Per a la presidenta riberenca, Gemma Carim, el coworking rural és una “peça clau” per al futur de la gent que viu als pobles petits: “els joves i la gent que hi vivim som el futur dels nostres pobles. I projectes com aquest ens permeten mantenir la porta oberta per desenvolupar aquí la nostra vida, sense haver de marxar lluny, sols, per començar de nou. Els pobles també som futur”.
Línies de col·laboració europea
L’objectiu més immediat és col·laborar entre les diferents regions europees per potenciar el coworking rural, a través de diferents línies d'actuació. Des de la Ribera i el CIS s'ha anat generant una metodologia en potenciació del coworking rural, que s’ha anat estenent a altres territoris rurals a través del projecte LEADER de cooperació, a Catalunya i també a altres punts de l’Estat. Ara l’objectiu és “traspassar fronteres i cooperar amb altres regions europees, amb qui tenim molts punts en comú. Podrem participar aportant coneixement i experiència, perquè aquí tenim més desenvolupat aquest model, però a més segur que també aprendrem moltes coses que alhora també podrem aplicar aquí”, diu la gerent del CIS i impulsora del projecte de cooperació català, Begoña Garcia. De la mateixa opinió és Eric Durand, de l’espai francès La Quincaillerie, de Guéret: “Tots coincidim en voler ser un espai de coneixement i de referència al nostre territori, estem molt interessats a compartir experiències”.
Així, amb el projecte transnacional es pretén elaborar una guia metodològica amb els passos necessaris crear, gestionar i dinamitzar un espai d’aquest tipus, i crear un banc de recursos per als dinamitzadors dels espais, amb l’objectiu d’establir models econòmics sostenibles per als espais de coworking rural, promovent el treball en xarxa entre els usuaris de la comunitat i amb els diferents espais que en formen part. “Nosaltres tenim unes bones instal·lacions amb molts serveis però necessitem més velocitat en la connexió a internet i ens interessa molt la figura del dinamitzador del model de coworking català per fomentar la col·laboració entre els nostres veïns i usuaris”, diu la irlandesa Julianne Hayes, del grup d’acció local de la regió de Donegal.
Conèixer diferents models de Coworking Rural a Catalunya
L’acte formava part d’un viatge de tres dies durant els quals els col·laboradors europeus visitaren Catalunya per conèixer més a fons el projecte de cooperació catalana Cowocat_Rural i els diferents models de gestió dels espais de coworking de l’entorn rural de casa nostra. Així, es va visitar Zona Líquida, a Riba-roja d’Ebre, gestionat per l’Ajuntament; l’Espai Kowo d’Amposta, es va anar a Tortosa per assistir a la signatura del conveni amb la Universitat Rovira i Virgili per promoure un espai d’aquestes característiques al Campus Terres de l’Ebre, que a més serà el primer en l’àmbit universitari fora de les grans ciutats. També es va vistar l’espai La Magrana de Valls, de gestió privada, i finalment l’espai Núria Social d’Olot, com exemple de reconversió d’un antic ateneu popular en un espai col·laboratiu lligat a les TIC i a l’emprenedoria social.