Iniciar sessió Registrar-se

Actualitat

Segueix el dia a dia del projecte Cowocat Rural

Grups d’Acció Local d'Espanya i França es fixen en el projecte “COWOCAT_RURAL” per retenir i atraure talent als territoris rurals

10 October 2017

Els dies 5 i 6 d’octubre, una delegació de Grups d’Acció Local espanyols, així com representants del grup GAL francès Communauté d'Agglomération du Grand Guéret, han visitat el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques per conèixer de primera mà el projecte “COWOCAT_RURAL”,  una iniciativa per fomentar la creació d’ocupació i d’activitat econòmica als territoris rurals mitjançant el coworking; i explorar la possibilitat d’exportar aquest projecte a altres territoris rurals. Es tracta del setè intercanvi d’experiències LEADER al territori organitzat per la Red Rural Nacional, que ha comptat amb una vintena de representants provinents de Castellà i Lleó, Aragó i Galícia, així com del territori francès de Guéret.

La delegació fou rebuda al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre per part de la presidenta del Consell, la Sra.Gemma Carim, i el president del Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS), el Sr.Carles Luz; acompanyats de Ferran Grau, director dels Serveis Territorials  d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a les Terres de l’Ebre;iPatricia Martínez, representant de la Red Rural Nacional. En la seva intervenció, Luz va voler destacar els resultats aconseguits amb el projecte, que ha permès crear ocupació tot revitalitzant espais en desús de la comarca. Per la seva banda, Martínez va remarcar el caràcter “innovador” d’aquesta iniciativa, i la possibilitat de rèplica en altres territoris rurals de l’Estat.

Finalitzat l’acte de recepció, els assistents van visitar l’espai “Zona Líquida”, el primer espai de coworking situat en l'entorn rural català com és Riba-roja d’Ebre, un municipi de tan sols 1.200 habitants. A més de conèixer les instal·lacions, la gerent del CIS, Begoña Garcia, va fer una breu presentació del projecte de cooperació, així com d’algunes de les actuacions realitzades arreu del territori. Segons Garcia - “un dels principals reptes del projecte en els seus inicis era la capacitat de rèplica de l’espai “Zona Líquida” en altres punts del territori català, i vertebrar així una comunitat de coworking als territoris rurals catalans. Passats dos anys, s’ha passat d’1 a 12 espais de coworking i s’ha creat una comunitat de més de 130 professionals, molts d'ells agrupats en una plataforma, www.cowocatrural.cat que permet connectar coworkers i professionals d’arreu del territori”.

En la seva intervenció, García va voler parlar també d’algunes de les actuacions que s’impulsaran a curt termini, on destaca l’articulació d’una “Coworking Visa Rural” que permeti la mobilitat coworkers entre els diferents espais de coworking rural, així com l'estructuració de paquets turístics que combinin l'activitat professional en espais de coworking amb activitats i experiències turístiques, com accions que permetin transferir el projecte a altres territoris nacionals i internacionals amb realitats similars, com és el cas d’aquest intercanvi LEADER.

Seguidament, Jordi Silvente, president de l’“Associació de Coworking de Catalunya – Cowocat”, feu una breu presentació del coworking com a nova forma de treball. La innovació, crear comunitat, cooperar, fer networking i cooperar, són alguns dels aspectes clau del coworking segons Silvente. 

Realitzat aquest primer contacte amb el projecte, s’inicià una dinàmica de grup on els assistents es van presentar, tot detallant els seus interessos i les necessitats dels seus territoris, a la vegada que exposaven com creien que “COWOCAT_RURAL” es podria implantar als seus territoris. De les intervencions en destaca la disponibilitat d’espais i la falta de projectes concrets per dinamitzar-los.

Durant la segona jornada, la delegació va visitar un espai de coworking de gestió privada, “La Magrana”, situat a Valls. Laia Benaiges, propietària i dinamitzadora de l’espai, va poder resoldre tots els dubtes dels assistents, centrats majoritàriament en l’àmbit de la gestió i organització diària d’un espai de coworking. Seguidament, tingué lloc la segona part de la dinàmica de grup que, a través de 5 grups de treball va definir possibles accions de treball conjunt, basades en 5 temàtiques concretes: el camí a seguir per la creació d’un espai de coworking, la cerca de professionals i d’espais, la creació d’una comunitat fidel, i nous formats d'espais i innovació.

Durant l’estada, i ja en l’àmbit del lleure, el grup va poder gaudir d’un viatge pel riu Ebre amb el llagut “Lo Roget”, una rèplica de les embarcacions tradicionals emprades durant segles a la Vall de l’Ebre, tot fent una degustació de vins del territori, iniciatives finançades també pel Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques a través dels ajuts Leader.

 

Font: Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) (http://www.desenvolupamentrural.cat/noticies/grups-d-accio-local-d-espanya-i-franca-es-fixen-en-el-projecte-cowocat_rural-per-retenir-i-atraure-talent-als-territoris-rurals)

Comparteix