Iniciar sessió Registrar-se

Actualitat

Segueix el dia a dia del projecte Cowocat Rural

Cowocat_Rural dóna suport a la creació del primer espai de coworking rural universitari de Catalunya

16 December 2018

Nota: El text es basa en la notícia publicada al Diari Digital de la URV. Vegeu font original:

http://diaridigital.urv.cat/la-urv-crea-el-primer-espai-de-coworking-rural-universitari-al-campus-terres-de-lebre/

La URV i el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques signen el conveni per posar en marxa el primer espai de coworking rural universitari al campus Terres de l’Ebre, especialitzat en l’àmbit de l’economia digital.

El campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili (URV) acollirà el primer espai de coworking rural universitari de Catalunya, integrat dins la xarxa Cowocat_Rural. La rectora de la URV, María José Figueras, i el president del Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) del Grup d’Acció Local Ribera d’Ebre-Terra Alta, Carles Luz, han signat aquest dimecres un conveni de col·laboració entre la universitat i aquest consorci, que coordina i assessora els espais de coworking rural de tot Catalunya, per posar en marxa el projecte URV Emprèn – Coworking. Així és com s’anomenarà aquest espai on hi podran treballar microempreses, autònoms o estudiants de la URV.

Els objectius d’aquest projecte que es posarà en funcionament són oferir continuïtat als projectes emprenedors desenvolupats des de la Universitat com una manera de retenir talent; intercanviar espais de treball i compartir formacions; fomentar i donar suport a la cultura emprenedora entre els estudiants universitaris; promoure el treball col·laboratiu i ser referents en innovació territorial basada en el coworking, i participar i desenvolupar acords amb altres espais que permetin convidar altres emprenedors en activitats de dinamització.

URV Emprèn – Coworking estarà instal·lat al segon pis de l’edifici del campus Terres de l’Ebre i hi haurà inicialment 15 espais de treball, però amb la possibilitat de créixer. Serà un espai especialitzat en el negoci digital, un sector que al campus ebrenc ja compta amb una empresa emergent, Incubàlia, una consultoria especialitzada en el comerç en línia. “L’objectiu és captar microempreses o autònoms que treballin en l’àmbit del comerç electrònic, el màrqueting digital, el disseny gràfic, els continguts de posicionament SEO o les xarxes socials”, exemplifica Enric Ginovart, gerent d’Incubalia i també el responsable de dinamitzar l’espai. És per això que s’ha posat en funcionament el web http://coworking.urvempren.cat a través del qual els interessats podran demanar informació.

L'espai de coworking del campus Terres de l’Ebre permetrà sumar sinergies entre la comunitat universitària i els emprenedors del territori per retenir el talent. “No només es tracta de compartir un espai, és una altra manera de treballar i creiem que és interessant que els estudiants universitaris ho coneguin perquè pot ser una opció de feina per a ells”, apunta Xavier Farré, sotsdirector del campus. En aquest sentit, la URV i el CIS promouran que els estudiants puguin fer el seu Treball Final de Grau o el Treball Final de Màster sobre la creació d’empreses d’àmbit tecnològic, tenint accés a les persones que treballen als espais de coworking de la xarxa Cowocat_Rural.

“Els espais de coworking rural, a banda de fomentar el treball col·laboratiu i permetre compartir projectes més ambiciosos, també generen espais de formació continuats per als seus membres”, detalla Enric Ginovart. Per aquest motiu, la connexió amb la universitat és especialment interessant perquè a través de la Càtedra d’Emprenedoria de la URV es poden coordinar moltes d’aquestes formacions. Per la seva banda, el projecte Cowocat_Rural es compromet a oferir formació als espais de coworking ubicats en espais rurals, per a la seva gestió, dinamització i desenvolupament de les seves activitats. El CIS assessorarà la URV en la gestió de l'espai de coworking en l’àmbit rural i col·laborarà en el desenvolupament de formacions i activitats de dinamització d’aquests espais.

El marc geogràfic d’actuació del projecte Cowocat_Rural i d’aquest conveni són els territoris Leader de Catalunya, definits en el Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020, aprovat per la Comissió Europea el 28 de juliol de 2015. D’aquí que el de la URV sigui l’únic espai de coworking ubicat en una universitat en territori rural de tot Catalunya. “En aquest sentit creiem que podem ser referents per a d’altres comunitats autònomes de l’Estat o de fora que estiguin interessades en desenvolupar projectes similars”, ha assenyalat per la seva banda Begoña Garcia, gerent del CIS.

Val a dir que a l'acte de signatura del conveni hi van ser presents els representants de sis territoris europeus que participen, juntament amb el CIS, en el projecte "CoLabora. European cooperation project on coworking spaces in rural areas".

 

 

Comparteix